Terapie miofuncțională

Atunci când limba, buzele și ceilalti mușchi din jurul cavității bucale nu au un comportament adecvat și duc la apariția de probleme ce pot necesita un tratament stomatologic și în special ortodontic.


Dacă acceptam că suntem rezultatul dintre interacțiunea între materialul genetic și mediu, iar unul dintre cei mai importanți factori de mediu pentru dinți și oasele maxilare sunt cele peste 20 de perechi de mușchi din jurul lor atunci cred că ortodonția și stomatologia ar trebui să înceapă cu mușchii. În experiența mea în practica curentă sunt cel mai frecvent ignorați. În ultimii ani mi-am aplecat atenția asupra acestui subiect și m-am bucurat constatând îmbunătățiri ale evoluțiilor tratamentelor.

Ce poate face terapia miofuncțională?

 

Ce este terapia miofuncțională?

În zona noastră de interes este un proces complex care duce la schimbări dentare și faciale. Poate fi o simplă reeducare a comportamentului muscular sau reeducare asociată cu aplicarea unui aparat miofuncțional.

Din păcate se consideră frecvent de către medici că un aparat miofuncțional face și reeducare. Aparatul miofuncțional oferă doar un mediu în care reeducarea se poate întâmpla sau nu. De aici și rezultatele inconsistente obținute.

 

 

Materialul de față se dorește a fi un ghid aplecat asupra componentei de reeducare miofuncțională care poate fi aplicat și de către pacient dar ideal ar fi de făcut sub îndrumarea medicală.

Când folosim mușchii?

 1. Deglutiție (Înghițire)
 2. Masticație
 3. Fonație
 4. Pasiv/Subconștient
  • În relaxare - Ce fac mușchii mei când mă uit pe 'social media'
  • În stres/concentare

 


Deglutiția

Modul Corect de a Înghiți

 1. Vârful limbii este pe palat, pe gingie, exact deasupra dinților de sus.

 2. Înghititul începe cu  buzele în contact  și dinți în contact.

 3. Limba presează pe cerul gurii, în spatele dinților de sus, cu o atingere foarte ușoară a acestora.

 4. Partea din mijloc a limbii atinge palatul.

 5. Partea din spate a limbii atinge palatul.

 6. Buzele nu se mișcă sau tremură în timpul înghițirii.

 

 

 

Reeducare deglutiție

Acest proces poate dura în jur de 40 de zile.

Reeducarea este precum vâslitul în amonte. Dacă te oprești te ia apa la vale.

Pasul 1
- 3-7 zile la rând citiți textul despre Modul Corect de a Înghiții și încercați să identificați ce se întâmplă la dvs. Durata 3-5 minute.

Când vă este foarte clară diferența între Modul Corect de a Înghiții și ce se întâmplă la dvs atunci notați diferențele să le oferiți medicului curant și apoi treceți la Pasul II
Raportați medicului numărul de zile folosite pentru acest pas.

Pasul II
- 3-7 zile la rând luați un pahar cu apă și înghițiți 5 gurițe mici de 3 ori pe zi încercând să înghițiți în mod corect.

Când reușiți să înghițiți corect cu ușurința atunci treceți la Pasul III 
Raportați medicului numărul de zile folosite pentru acest pas.

Pasul III

- 30 zile la rând, la fiecare masă, atenție la fiecare înghițitură să înghițiți corect.

Conform studiilor de neuroștiința obiceiurilor durează 24 de zile pentru a automatiza un comportament muscular inițiat voluntar, indiferent de vârstă. 

 


Masticația

Cred că masticația nu necesită reeducare în sine ci se va reeduca automat în funcție de relațiile ocluzale obținute în urma tratamentelor stomatologice și/sau ortodontice.

 


Fonația

Este foarte important să găsiți un logoped interesat să investigheze și execuția fonației și nu doar cum se aude efectiv. Un ventriloc poate vorbi cu propria voce fără să-și miște buzele. De aici putem deduce că deși 'se aude' bine asta nu înseamnă că se și 'execută' corect.


Pasiv

Pasiv în relaxare
- când mă uit la televizor -

Poziția Corectă în Relaxare  
 • Buzele în contact
 • Dinții ușor la distanță
 • Vârful limbii în ușor contact cu palatul imediat deasupra incisivilor superiori
 • Restul limbii în ușoară succiune cu palatul

Reeducare pasiv în relaxare

Acest proces poate dura de la 6 luni la 2 ani.

Reeducarea este precum vâslitul în amonte. Dacă te oprești te ia apa la vale.

 • Aplicați în mod conștient Poziția Corectă în Relaxare pentru 10 secunde apoi relaxați 5 secunde. Repetați de 20 de ori de 3-5 ori pe zi.
 • Oricând vă aduceți aminte pe parcursul zilei verificați poziția dinților, buzelor și a limbii. Dacă nu sunt în Poziția Corectă în Relaxare atunci puneți-le acolo și continuați ceea ce făceați.
 • După circa 3 luni veți începe să vă surprindeți și în poziția veche și în poziția corectă. Notați această durată și comunicați-o medicului curant.
 • Dupa circa 6 luni veți începe să vă surpindeți mai degrabă în poziția corectă. Notați această durată și comunicați-o medicului curant. De aici continuați încă 3 luni cu exercițiile.

 

Pasiv în stres sau concentrare

La stres sau când se concentrează unii oameni își rod unghiile sau bat din picior.

În zona noastră de interes pacienții își pot roade buzele sau obrajii, suge degete, suge limba, împinge cu limba în diverse direcții, strânsul sau scrâșnitul din dinți (bruxismul), să-și sprijine capul în palmă sau pumn, sau de-a dreptul să-și țină gura strâmbă în diverse poziții - aici las lista deschisă pentru că unii dintre semenii noștrii pot fi de-a dreptul surprinzători... 

Daca aceste comportamente depășesc 10-15 minute pe zi atunci pot avea un impact semnificativ asupra dinților și oaselor feței.

Nu mai faceți asta. - ușor de zis veți zice și sunt de acord...

Acest proces este cel mai greu de reeducat. Cel mai bun sfat pe care-l am astăzi, în încercarea de a scurta procesul, este să asociați gestul respectiv cu ceva ce nu vă face plăcere și ori de câte ori vă surprindeți făcând gestul asociați conștient și acel 'ceva' ce nu vă face plăcere.

 


Despre Exerciții - Sunt mari consumatoare de timp în prima lună până ce sistemul limbic le învață și le automatizeaza. Dupa 24-30 de zile de repetiție, în principiu este nevoie doar să le inițiați voluntar și apoi ele se execută singure (precum mersul sau condusul) și dumneavoastră puteți face altceva în timp ce ele se execută.

Daca gasiti aceste informatii utile puteti ajuta la popularizarea lor prin a da un review pe google si share pe platforma dvs de socializare favorita.

Alte servicii