Ce ne-am face fara ‘Goagle‘?  Daca vei cauta ceva informatii de ortodontie in Limba Romana vei afla lucruri ‘interesante’. Un astfel de fapt ‘interesant’ este ca Aparatul Dentar de Safir este varful optiunilor de aparat ortodontic. Nimic mai fals!

Oare de ce Marketing-ul si Publicitatea ajung sa distorsioneze realitatatea in asemenea masura? Oare medicii care au scris aceste articole chiar cred acest lucru?

Acest articol este rezultatul efortului, cel putin saptamanal, pe care il depun spre a demonta ‘mitul aparatului de safir’ in discutiile cu pacientii.

Definitie: Bracket-ul este elementul component al aparatului dentar fix, ce se lipeste pe dinte.

Avantaje aparat dentar de safir:

1. Estetica: Safir-ul are un aspect estetic deosebit, pe ecranul computerului sau ‘in mana’, fiind transparent.

2. Costuri directe: In zona medie.

Realitati/dezavantaje ale aparatului dentar de safir:

1. Estetica: Odata aplicati pe dinti, evaluati de la distanta de interactiune sociala (60-100 cm), arata absolut identic cu concurentii din serie: aparatul ceramic sau de compozit.

2. Longevitatea esteticii scazuta: Ca si la celelalte bracket-uri clasice estetice (ceramica si compozit) este necesara aplicarea ligaturilor, ce mentin arcul (sarma) in bracket. Aceste ligaturi se vor colora in galben/maro, fapt ce reduce masiv estetica reala a acestor tipuri de aparate.

3. Friabilitate crescuta: Din experienta personala, in medie, 4 bracket-uri, per pacient, per an de tratament, necesita a fi schimbati intru-cat se accidenteaza irecuperabil. Daca adaugam pretul reparatiilor la pretul de facto al aparatului de safir ( 900-1300 RON) reducem masiv diferenta pana la un aparat ortodontic estetic (invizibil)  de calitate superioara (2000-3500 RON). Mai multe detalii despre Cat Costa un Aparat Dentar aici.

4. Capabilitate tehnica redusa: Acest tip de bracket permite aplicarea unui numar redus de elemente necesare in desfasurarea tratamentului ortodontic. Cand spun  redus e doar unul, uneori fiind necesara aplicarea pana la 3 asemenea elemente.

Din cauza friabilitatii crescute si a capabilitatii tehnice reduse, acestui tip de aparat, i se reduce indicatia direct proportional cu complexitatea interventiei.

Concluzii:

1. Estetica aparatului de safir este pur comerciala.

2. Indicatii de tratament restranse la lucruri simple din cauze multiple.

3. Daca estetica este ceea ce cautati atunci este bine sa stiti ca exista alte optiuni, mult mai capabile, la un cost suplimentar.

Daca gasiti aceste informatii utile puteti ajuta la popularizarea lor prin a da un review pe google si share pe platforma dvs de socializare favorita.