"Pentru o carie mica/ Serviti o prajiturica!"

Desi pentru multi pare Secretul lui Polichinelle, pentru la fel de multi este util, fie ca prima informatie fie pentru reamintire.

Cauzele aparitiei cariei dentare sunt multiple dar doua dintre ele sunt, de departe, varful de lance al procesului carios:

1. Carbohidratii: dulciurile in general dar si pastele fainoase.

2. Igiena dentara insuficienta sau incorecta.

Consumul cu masura al carbohidratilor si o igiena dentara buna sunt primul pas. Cu cat alimentele sau resturile alimentare stau mai mult in cavitatea bucala cu atat creste riscul de carie.

Atunci cand mancam ceva, in gura se produce o reactie acida pe masura ce bacteriile digera zaharurile. Aceasta reactie dureaza aproximativ 20 de minute. Aceasta este perioada in care mediul acid inmoaie efectiv smaltul dentar ducand in timp la aparitia cariilor.

Deci ar trebui sa ma spal pe dinti imediat dupa masa?

Ei bine NU! Din smaltul deja inmuiat, in urma periajului, care este un proces abraziv, se indeparteaza un strat de circa 10 ori mai mare decat intr-un periaj la o ora dupa masa. Odata ingerati carbohidratii suntem in mijlocul unui cerc vicios “aciditate versus abraziune”.

Clatirea gurii cu multa apa sau apa de gura este o optiune.

Un alt raspuns vine din batrani: “Mar cu Branza” – Branza pentru a contracara aciditatea din mediul bucal, iar marul are consistenta necesara pentru a curata mecanic suprafetele dentare.

Saliva

Consistenta salivei are si ea un rol important. Cu cat este mai fluida cu atat spala mai usor suprafetele dentare. O persoana, cu o dieta bogata in carbohidrati, are de obicei o saliva cu fluiditate scazuta. Astfel carbohidratii stagneaza vreme mai indelungata pe suprafetele dentare, iar bacteriile acidogene au mai mult timp la dispozitie pentru a secreta acidul ce ataca suprafetele dentare.

Si “pasii simpli” unde sunt?

  • Limitarea frecventei consumului de alimente cariogene
  • Folosirea periutei de dinti, a atei dentare, clatirea gurii
  • Evitati bauturile carbogazoase – sunt acide in sine, si ofera si zaharuri pentru metabolismul bacterian.
  • Evitati alimentele lipicioase. Ia o caramea / Ca vine si caria!
  • Gustarile, snacks-urile, dulciurile sa faca parte din mesele principale.
  • Consumati alimente sanatoase – Un mar dupa ciocolata/ Tine caria la poarta!
Daca gasiti aceste informatii utile puteti ajuta la popularizarea lor prin a da un review pe google si share pe platforma dvs de socializare favorita.