Aceasta este o intrebare ce sta de foarte multe ori la baza deciziei de a face un tratament ortodontic. Raspunsul, exprimat in cheltuieli aproximative, este destul de simplu:

Aparat Mobil: 200-500 RON
Aparat Fix Metalic: 400-900 RON
Aparat Fix Estetic: 600-2000 RON
Aparat Fix Safir: 1100-1500 RON
Aparat Damon Q (metalic): 2000-2600 RON
Aparat Damon Clear (estetic): 2600-3500 RON
Invisalign: 9000-11000 RON
…. si contactand distribuitori de materiale de ortodontie lista poate fi foarte lunga si destul de exacta.

Aceste preturi variaza in general in functie de calitate.

Drumul pana la Roma poate fi facut si cu caruta că doar Badea Cârțan s-a dus pe jos, dar se poate face si cu un vehicul modern, 4×4, piele, clima si navigatie. Avioane inca nu avem la ortodontie.

Dupa raspunsul simplu urmeaza raspunsul complicat….

1. Aparatul, in sine, nu face nimic singur!
Aparatele trebuiesc proiectate/dirijate/ajustate continuu pentru a urmari un plan de tratament decis de medicul ortodont in colaborare cu pacientul la debutul tratamentului.

2. Cursuri
Pentru a putea proiecta/ajusta diversele aparate ortodontice, medicul ortodont, trebuie sa urmeze cursuri de specializare pentru fiecare dintre ele. Costul unui curs de 8 ore poate varia intre 200 si 1500 euro, iar unele cursuri se intind pe mai multe zile si nu toate se desfasoara la noi in tara. Astfel ca un curs de specializare poate sa coste si 3000-4000 Euro. Cum lucrurile evolueaza rapid in ortodontie, daca vrei sa oferi pacientilor tai ce este mai nou si mai modern atunci trebuie sa le revizitezi odata la 5-10 ani.

3. Clesti
Una din primele investitii ca ortodont este cea in clestii cu care se manipuleaza diversele aparate. Un cleste de calitate poate trece de 200 de euro iar o trusa de ortodontie mai complexa are peste 10 asemenea instrumente. Aceasta investitie se reface odata la cativa ani pentru ca acestia se deterioreaza in urma sterilizarilor repetate.

4. Experienta si Manualitate
– 
un ortodont se formeaza in circa 12 ani – este un adevar acceptat in breasla.
– peste Analiza si Proiectare (stiinta/cursuri), Dotare (aparate si clesti) guverneaza Manualitatea (capacitatea fizica a ortodontului de a transpune in practica, cu uneltele existente, planul de tratament)

Se poate spune ca se aplica “Triunghiul proiectului”?
Repede, Bun si Ieftin – Alege doar doua!

2000px-Project-triangle.svg
Triunghiul Proiectului

1. Da la pacientul adult!
2. Nu la pacientul copil deoarece copilul are momente de dezvoltare ce trebuiesc eficient gestionate pentru a obtine un rezultat maximal.

Concluzii:
1. Pretul aparatului nu este acelasi lucru cu costul tratamentului.
2. Calitatea aparatului are un impact semnificativ, dar nu definitoriu, asupra tratamentului.
3. Know-how-ul are un impact semnificativ, si nu de putine ori definitoriu, asupra rezultatului.

Daca gasiti aceste informatii utile puteti ajuta la popularizarea lor prin a da un review pe google si share pe platforma dvs de socializare favorita.